I celebrity jsou (jenom) lidi aneb slavní v terapii

Tereza Jandová

Tereza Jandová

22.08.2024 2 min čtení

Duševní potíže se nevyhýbají nikomu. A to ani lidem jako je Harry Styles nebo Billie Eilish. Řada celebrit se rozhodla sdílet své zkušenosti s terapií, aby pomohla s destigmatizací a inspirovala ostatní k vyhledání pomoci, pokud ji potřebují. A proč vůbec terapii vyhledali? Pojďme se spolu podívat na jejich příběhy. Možná tě některý z nich inspiruje.

Billie Eilish

Kým jiným začít než královnou generace Z? Billie se dlouhodobě netají tím, že pravidelně dochází do terapie. V minulosti se potýkala s depresemi, úzkostmi, sebepoškozováním i zkresleným vnímáním vlastního těla. Říká, že jí terapie zachránila život a pomáhá jí vyrovnávat se s nároky osobního i profesního života. Sezení jí dokonce inspirují při psaní textů.

Harry Styles

Asi s námi budeš souhlasit, že Harry je jednou z nejmilejších celebrit. Duševní potíže se ale nevyhnuly ani jemu. A není se čemu divit – internet je plný jeho fotek z dětství a velmi osobních informací, jeho sexuální život je předmětem mnoha dohadů a on sám se netají tím, že v minulosti hledal cestu, jak o něm s veřejností komunikovat. Když šel Harry poprvé do terapie, myslel si, že to znamená, že s ním je něco špatně, protože nezvládnul tlak popularity, jak by měl. Dnes ale přiznává, že mu terapie umožnila být „skutečně naživu“ a cítit se svobodně.

Emma Stone

Emmě bylo 7, když poprvé prožila panickou ataku. V 8 letech měla kvůli úzkostem potíže dojít do školy a rodiče ji poprvé vzali na terapie. S úzkostmi se tedy potýká celoživotně, ale i navzdory tomu v 11 začala svou hereckou kariéru a v 15 se i s rodiči přestěhovala do Los Angeles, aby se jí mohla plně věnovat. Emma v rozhovorech popisuje odlišnost svého mozku jako „superschopnost“, nikoli jako něco špatného, protože je pro ni zdrojem kreativity.

A co z toho vyplývá?

Chodit do terapie je něco naprosto normálního a v pořádku. Nikdo by se neměl stydět vyhledat pomoc, když ji potřebuje. Ani slavným a úspěšným lidem se duševní potíže a bolesti nevyhýbají, ale díky terapii s nimi dokáží pracovat a věnovat se tomu, co je baví a co mají rádi. Některým z nich dokonce terapie pomohla rozvíjet jejich kreativitu a využít svůj „odlišný“ mozek pro svou tvorbu. Neboj se starat o svoje duševní zdraví a být sám sebou!

Shifto je tu pro tebe!

SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová