Jak a kdy začít s terapií a jestli vůbec

Barbora Vladyková

Barbora Vladyková

05.08.2024 2 min čtení

Terapie se zdá být záhadné slovo, které při prvním vyslovení v sobě většinou nenese energii nadšení. Často je spojeno s pocitem, že už jsem to dopracovala se svou neschopností tak daleko, že musím na terapii. To tedy něco zřejmě nezvládám. Nejdu životem jako všichni ostatní, nedaří se mi. Jsem divná a nedokonalá.

To mohou být například myšlenky člověka, který sezení s terapeutem neokusil a obává se, že vyplave na povrch nějaká zásadní vada, pro kterou je odsouzen k životnímu neúspěchu. Obava je založena na domněnkách a subjektivních hodnoceních, pramení z nedostatku lásky sama k sobě a dokáže nám pěkně zatopit. Mnohdy způsobí zvýšení tlaku sama na sebe, odkládání řešení vnitřních konfliktů, a tak celou situaci ztíží.

Obava zároveň nabízí i růstový potenciál. Způsob, jakým obavy překonám, mohu použít i při dalších srážkách s jinými obavami. Je to trénink. Práce s obavami nebo-li se strachem je základním kamenem práce na sobě. Odstraněním obav sama sobě odstraňuji překážky v růstu, osvobozuji se, rozšiřuji své pole působnosti, podporuji svou seberealizaci a získávám šťávu jít dál. To jsou bonusy, které dám sama sobě. Znáte ten pocit vítězství, když se podaří překonat strach.

Práce s obavami ukazuje také vlastní obranné mechanismy jako jsou bagatelizování, potlačení, racionalizace. Mohu objevit, proč se mi například nedaří komunikovat s blízkými a proč odcházím z rozhovoru rozladěna. Přistoupit na terapii znamená přistoupit na výzvu podívat se sobě do očí.

Terapie je průvodcovský proces, který začíná uvědoměním si vlastního chování. Pokud například křičím často na manžela a on na to reaguje odchodem, mohu si uvědomit, že mé chování, mu k odchodu docela pomáhá. V tu chvíli, kdy se přestanu na něj zlobit nebo ho vinit a podívám se na své chování, tak právě v tu chvíli jsem začala se svou vlastní terapií. Moje uvědomění mě může dovést k zamyšlení a změně chování, které mi třeba zachrání partnerský vztah. Uvědomění k sobě pustím teprve, když nemám strach z vlastních nedokonalostí. Mít strach je normální. Známe ho všichni. Nechat ho vládnout ve svém životě přináší život ve strachu. Strach nemá vládnout. Terapie umožňuje a urychluje zvědomit své chování a rozhodnout se, že ve svém životě budu králem já.

Přemýšlíš o terapii? Mrkni na naše terapeuty – třeba ti některý padne do oka.

SHIFTO poradna

Barbora Vladyková

Barbora Vladyková

Osobní motto – žít v harmonii. Od roku 2001 pracuji s lidmi např. na lince pomoci, v terapeutické komunitě atd. Absolvovala jsem mnoho kurzů a stáže v zahraničí. Zkusila jsem různé přístupy práce s lidmi. To co funguje, je cesta srdce. Zvládnout své programy a najít odvahu najít sám sebe. Krom běžných technik, pracuji s intuicí a napojením se na člověka, používám nástroje hlubinné imaginace, energetické čištění. Nabízím podporu, otevřenost a získat dovednost, jak najít odpovědi v sobě.