Letní láska – jak se nezranit?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

22.07.2024 2 min čtení

Letní románky mohou být nezapomenutelné, barevné a nové, krásné i život měnící. Potkáváme nové lidi, navštěvujeme nová místa, zažíváme spoustu zábavy. Lásky ale přinášejí také výzvy, hlavně když se blíží konec prázdnin. Jak si léto i lásku užít naplno a zároveň si ušetřit nervy a trápení? Přinášíme několik tipů.

Rozmysli si, co vlastně chceš.

Je letní láska skutečně pro tebe? Nebo spíš hledáš dlouhodobý vztah? Co chceš, aby vztah přinesl? Čemu se naopak určitě chceš vyhnout? Čím lépe víš, co chceš a očekáváš, tím snadnější pro tebe bude se vyhnout situacím, ve kterých být nechceš a případnému zranění.

Buď v přítomném okamžiku.

Letní románky bývají intenzivní a krátkodobé, někdy ale mohou vyústit v dlouhodobý vztah. Budoucnost jen těžko ovlivníš nebo předpovíš - toulat se zbytečně v myšlenkách do toho, co bude na podzim a strachovat se, ničemu nepomůže. Užij si, co je teď a snaž se vytvořit ty nejhezčí vzpomínky. Ty ti totiž zůstanou.

Komunikuj.

Otevřená komunikace je základ jakéhokoliv vztahu. Partnerského, kamarádského, dlouhodobého i krátkodobého. Komunikuj s druhým ideálně hned na začátku své pocity a očekávání. To vám pomůže vyhnout se nedorozumění a zároveň ti umožní dělat informované rozhodnutí. Taky se neboj zeptat, pokud tápeš v tom, co se odehrává v hlavě tomu druhému.

Stanov si hranice.

Buď opatrný a věnuj pozornost tomu, jak se cítíš. Stanov si vlastní hranice a trvej na jejich dodržování od partnera, ale i sám od sebe. Nikdo by tě nikdy neměl do ničeho nutit. Stejně tak respektuj hranice toho druhého.

Zkus být připraven, že přijde konec.

Zní to snadně a moc dobře víme, že někdy se připravit nejde. Konec každého hezkého vztahu bolí. Snaž se nebrat to jako selhání nebo ztrátu. Každý vztah, i ten letní, ti něco může přinést a naučit. Sdílej své pocity s blízkými a dovol si je prožít. Pokud bys radši mluvil s odborníkem, vždycky je tu pro tebe Shifto a naši terapeuti.

A co když nechceš, aby byl konec?

Pokud se přistihneš při tom, že bys vztah chtěl udržovat i po letních prázdninách, sdílej svoje myšlenky se svou polovičkou. Třeba najdete cestu, jak se vídat i dál. Moc ti držíme palce!


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

SHIFTO poradna
Vztahy

Tereza Jandová

Tereza Jandová