Nauč se vnímat sám sebe: Bodyscan jako jednoduchý způsob, jak zklidnit tělo i mysl

Tereza Jandová

Tereza Jandová

10.07.2024 2 min čtení

Bodyscan je jednou z technik všímavosti (mindfulness), která pomáhá lépe vnímat vlastní tělo a uvolnit se. Vlastně k ní skoro nic nepotřebuješ a můžeš ji používat třeba před usnutím nebo v průběhu dne, abys ses na chvíli zastavil a uvědomil si, jak se cítíš. Následující článek ti v několika jednoduchých krocích ukáže, jak na to.

Příprava

Najdi si klidné místo, kde tě nebude nikdo rušit. Lehni si na zem nebo na postel, ideálně s rukama položenýma podél těla. Pokud je to pohodlnější, můžeš i sedět na židli nebo v křesle.

Dýchání
Zavři oči a soustřeď se na své dýchání. Několikrát se zhluboka nadechni a vydechni. Pozoruj, jak se zvedá a klesá tvoje břicho i hrudník, a vnímej, kde se tvé tělo dotýká podložky.¨

Skenuj svoje tělo

Postupně projdi celé svoje tělo, všímej si teploty, tlaku, napětí, svědění nebo jakýchkoli jiných pocitů, které vnímáš. Všem částem těla věnuj alespoň několik vteřin. Začni u špiček prstů na nohou, postupuj přes chodila a nárty až k lýtkům, kolenům a stehnům. Pokračuj přes břicho, hrudník a záda, obě ruce i paže až ke krku a nakonec se zaměř na hlavu a obličejové svaly. Všímej si i svých očí, uší a čela. Pokud někde cítíš něco nepříjemného, neboj se na chvíli zastavit, prodýchat to a zkusit místo uvolnit.

Ukončení a reflexe
Jakmile procítíš celé svoje tělo, zůstaň chvilku ve stavu uvolnění a následně se postupně vracej zpět. Zahýbej končetinami, napni svaly a pomalu začni zase vnímat svoje okolí. Až na to budeš připravený, otevři oči. Věnuj chvíli reflexi toho, jak se aktuálně cítíš. Co sis během bodyscanu uvědomil? Jaké pocity jsi objevil?

Opakování

Bodyscan je snadná a účinná metoda, která tě dostane do kontaktu se sebou samým a často ti může poskytnout cennou zpětnou vazbu o tvém aktuálním prožívání. Pokud by ses chtěl naučit více takových technik a zaměřit se na zlepšování duševní pohody, naši terapeuti jsou ti plně k dispozici. Stačí se jen podívat na jejich profily a vybrat si takového, který ti bude sympatický.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

SHIFTO poradna
Necítím se dobře

Tereza Jandová

Tereza Jandová