Nejčastější redflags na začátku vztahu

Tereza Jandová

Tereza Jandová

15.10.2024 3 min čtení

Randění je někdy docela komplikované. Už od začátku můžeš pozorovat některé varovné signály, že ten druhý možná není ten pravý/pravá. Jak na to? Přinášíme ti jedny z nejčastějších redflags, na které je potřeba dát si pozor.

Co to jsou redflags?

S největší pravděpodobností už to víš, ale pro jistotu: Redflags jsou varovné signály, že člověk, se kterým začínáme vztah, pro nás nemusí být vhodný. Když redflags včas rozpoznáš a nebudeš je ignorovat, můžeš se vyhnout spoustě nepříjemností.

Lovebombing

Lovebombig je nadměrné vyjadřování lásky. Může se projevovat jako časté zahrnování komplimenty, pochvalami, dárky a dalšími projevy náklonosti. Lovebombing je většinou na začátku fajn, ale časem nás může začít dusit. Navíc není lovebomning (jen) projevem lásky, ale často hlavně úzkosti, nízkého sebevědomí a tendencí manipulovat s ostatními.

Breadcrumbing

Breadcrumbing je forma manipulace, kdy nás druhý sporadickým projevením zájmu udržuje ve víře, že chce navázat vztah. Jak to může vypadat? Jdete na rande, pak se ale dlouho neozve. Následně ti napíše něco hezkého a pozve tě ven. Pak zas nic. A tak stále dokola – nejdřív je ti pěkně a pak je ti pěkně mizerně. Chvíli máš pocit, že z vás bude pár, pak zase, že z toho nic nebude.

Když se ptá, kde jsi a co děláš až příliš často

Je hezké, když se o nás někdo zajímá a píše nám. Když je toho ale moc, může to být nepříjemné. Mezi greenflag a redflag je často jen tenká hranice. Co se děje, pokud jsi někde sám/sama? Dokáže to tvoje drahá polovička respektovat? Co se stane, když chvíli neodepisuješ? Máš někdy, pocit, že tě ten druhý spíš kontroluje, než že by ho/jí zajímalo, jak se máš?

Všichni jeho/její bývalí jsou šílenci

Výběr partnera vypovídá něco o nás samotných – o našich zájmech, prioritách, životních zkušenostech nebo charakteru. Vybrat špatně si může každý, ale tvrdit o všech svých partnerech, že s nimi bylo něco špatně určitě není nic, co by se dalo považovat za greenflag. Takové chování může být například znakem neschopnosti převzít odpovědnost za svoje jednání. Pokud není schopný/schopná o svých ex říct nic hezkého, co myslíš, že by jednou vyprávěl/a o tobě?¨

Tvým kamarádům se nelíbí

Je v pohodě, když má někdo z tvého okolí výhrady k tomu, s kým randíš. Pokud se ale zdá, že jste spolu „vy dva proti celému světu“ a nikdo vaší lásce moc nefandí, možná je někde něco špatně. Tvoji kamarádi jsou tvými kamarády z nějakého důvodu a záleží jim na tobě. Určitě stojí za to si je vyslechnout.

Tvoje intuice ti říká, že z toho nebude nic dobrého

Zpětně si nezřídka uvědomíme, že jsme celou dobu tušili, že něco není v pořádku. Věnuj proto pozornost své intuici, prožívání, náladě. Tvoje hlava a tělo ti toho mohou spoustu říct a usnadnit. Je hezké mít na začátku „motýlky v břiše“, ale pokud jsi většinu času v úzkosti, něco ti to napovídá.

Co s tím?

Pokud jeden z těchto redflags zpozoruješ, nemusí to hned znamenat nic hrozného. Zkus si s druhým promluvit a uvidíš, zda se k něčemu doberete. Pokud se ti redflags opakují a je pro tebe obtížné navázat nebo udržet zdravý vztah, nezoufej. Naši terapeuti ti s tím rádi pomohou a poradí. Nebuď na to sám!

SHIFTO poradna
Vztahy

Tereza Jandová

Tereza Jandová