Post-vacation blues – co to je a jak je nemít?

Tereza Jandová

Tereza Jandová

04.09.2024 2 min čtení

Léto, volno, pláže, festivaly a všechny ty zážitky už jsou jen v našich vzpomínkách. Vrátit se zpátky do reality je jako skočit do ledové vody – trochu šok. Někdo se z toho hned oklepe nebo se na rutinu vlastně těší. Někdo může naopak cítit úzkost, smutek nebo nechuť vrátit se zpátky do lavice nebo za pracovní stůl. Pokud je tohle i tvůj případ, a prožíváš tzv. post-vacation blues, věř, že v tom nejsi sám, děje se to totiž docela často.

Co to je?

Post-vacation blues jsou různé nepříjemné pocity a myšlenky, které se objevují po návratu z dovolené, prázdnin nebo jiného vykročení z každodennosti. Projevuje se třeba takhle:

· Úzkost a stres
· Potíže se soustředěním
· Potíže se spánkem
· Nedostatek motivace
· Nostalgické ztrácení se ve vzpomínkách

Jak vzniká?

Post-vacation blues vzniká jako důsledek chemických změn v mozku, nejedná se tedy ani o lenost, ani o výmysl. Během prázdnin nám v důsledků prožívání hezkých a bezstarostných chvilek zvyšuje dopamin a serotonin, a to nás činí šťastné. Návrat do reality pak může vést k jejich poklesu a v důsledku k tomu i pocitům smutku a beznaděje. Změna rytmu, denního režimu a prostředí taky mohou být stresující. Tvůj mozek bude pravděpodobně potřebovat chvíli na to, aby se adaptoval.

Jak je překonat?

1. Zaměř se na svůj volný čas.
Věnuj se tomu, co tě baví, a ideálně buď fyzicky aktivní. Pohyb je snadný způsob, jak si zvednout náladu.

2. Dopřej si čas.
Pokud máš možnost, nejezdi z letiště rovnou do kanceláře, ale dej si ještě den nebo dva na zotavení a rozkoukej se. Návrat pak nebude takový šok.

3. Měj něco, na co se můžeš těšit.
Začni s plánováním dalšího výletu, dovolené nebo třeba víkendu s kamarády. I když je to třeba ještě daleko, plánování a snění ti zvedne náladu.

4. Přines si kus dovolené domů.
Připomínej si hezké chvíle, co jsi zažil a alespoň na chvíli se vrať zpátky. Máš nějaké jídlo nebo pití spojené s dovolenou? A co hudbu, kterou jsi poslouchal?

5. Mluv o svých pocitech.
Pokud je ti smutno, úzko a návrat je pro tebe obtížnější, než by sis přál, mluv o tom. S kamarády, rodinou nebo kýmkoliv, kdo tě může podpořit. Pokud máš pocit, že se post-vacation blues mění v něco závažnějšího nebo trvá už dlouho, neboj se vyhledat odborníka. V takových chvílích jsou tu pro tebe naši terapeuti.

Pokud hledáš další tipy, jak pečovat o své duševní zdraví, podívej se na náš Instagram.


*Upozorňujeme, že článek je napsán v mužském rodě z důvodu stylistické volby a nikoli s úmyslem diskriminovat nebo vylučovat jakoukoli pohlavní identitu. Cílem je zajistit jasný a soudržný styl psaní, respektující všechny čtenáře bez ohledu na jejich pohlaví.

Necítím se dobře
SHIFTO poradna

Tereza Jandová

Tereza Jandová